Terapia prin artă

   

Ce este autismul și cum este tratat?

Autismul este o afecțiune neurologică prezentă la naștere, a cărei cauză precisă este încă necunoscută. Simptomele autismului includ comportamente repetitive sau compulsive, tulburări sociale, probleme de comunicare și probleme de prelucrare a informațiilor senzoriale (cum ar fi hipersensibilitatea la sunete). Cel mai popular tratament este terapia de modificare a comportamentului ABA, care urmărește modelarea comportamentelor printr-un sistem de recompense și consecințe. În ultimii ani, parintii care caută tratamente alternative sau complementare au la dispozitie o gamă mai largă de opțiuni. Un astfel de tratament este terapia prin arta.

Obiectivele ce trebuie atinse in terapia prin arta:

  • Integrarea si reglarea senzoriala;
  • Redarea emotiilor – exprimarea de sine;
  • Rezolvarea deficientelor motorii, abilitati grafice;
  • Rezolvarea deficientelor in relatiile sociale;
  • Pauza productiva;
  • Coordonarea mana-ochi;
  • Eliminarea starii de anxietate;
  • Dezvoltarea  capacitatii cognitive, a atentiei;

În general vorbind, terapia prin artă promovează creșterea mentală și emoțională prin aplicarea artei. Spre deosebire de instruirea în artă, terapia artistică este condusă cu scopul de a construi abilități de viață, de a aborda deficitele și comportamentele problematice și de a promova o expresie sănătoasă a exprimării. Clienții sunt încurajați să exploreze și să se exprime folosind materiale de artă; nu crearea de arta atractiva este scopul (deși poate fi un produs secundar fericit).

Arta prezintă o alternativă la comunicarea verbală

Unul dintre semnele distinctive ale autismului este comunicarea deficienta. Verbalizarea și exprimarea verbală este adesea dificilă. Persoanele cu autism sunt adesea gânditori extrem de vizibili, iar mulți spun că „gândesc în imagini”. Exprimarea sentimentelor și ideilor prin imagini este facilă pentru oamenii cu astfel de afectiuni și poate fi o ușurare binevenită din lupta zilnică pentru a folosi cuvintele în mod eficient. In acest proces de asimilare, copilul incearca sa gaseasca o semnificatie folosind structurile cognitive si ideile deja existente.

Terapia prin arta poate ajuta cu abilitățile sociale

Arta poate fi, de asemenea, o cale lejera pentru formarea de legături cu colegii. Cooperarea, asteptarea randului, respectarea diferențelor și alte abilități sociale pot fi practicate într-un mediu plăcut și natural. Persoanele cu autism pot încerca, de asemenea, să înțeleagă perspectivele altor persoane: privind lucrările de artă ale altor colegi reprezinta o modalitate concretă de a „vedea” punctul de vedere al unei alte persoane. Munca impreuna în cadrul proiectelor de grup încurajează cooperarea, munca în echipă și un sentiment de acceptare.


Terapia prin arta poate ameliora tulburarea de procesare senzorială (SPD)

Terapia prin arta este ideală pentru abordarea tulburărilor de procesare senzorială (SPD), o problemă omniprezentă în autism, care contribuie la o mulțime de emoții și comportamente dificile, dar care sunt adesea trecute cu vederea. Stimulii care par inofensivi, cum ar fi textura covorului, iluminarea fluorescentă, alimentele crocante, zgomotul unui frigider, pot fi iritante sau chiar agresive pentru persoanele cu autism („ca unghiile de pe tablă”). Atunci când se suprastimulează, persoanele cu autism pot deveni agitate, evitante sau pur și simplu „închise” și devin impasive pentru a scăpa de stimulul neplăcut.

Unul dintre scopurile cele mai des intalnite în terapia prin arta este creșterea toleranței pentru stimulii neplacuți, în timp ce se canalizarea comportamentul auto-stimulator într-o activitate mai creativă. Deoarece arta este natural plăcută pentru aproape toți copiii, autisti sau nu, ei sunt mai susceptibili să tolereze texturile și mirosurile pe care ar putea altfel să le evite.

Terapia prin arta este o formă unică de tratament pentru autism, deoarece ajută la atenuarea simptomelor, iar in timp ea canalizeaza comportamentele autistice într-un proces expresiv și creativ. Promovează comunicarea, creșterea emoțională și integrarea senzorială, încurajând, de asemenea, interacțiunea socială într-un cadru distractiv.

Vă așteptăm în atelierul nostru creat special pentru micuții dumneavoastră.

Durata sedintei este de 2 ore

Primele 4 sedinte sunt gratuite !

Pachetul este de 4 sedinte/luna si pretul este de 240/pachet.

Pret pe sedinta 80 lei.