Dacă aţi vizionat vreodată un câine de serviciu care ajută o persoană cu dizabilităţi fizice, nu ar trebui să fie o surpriză faptul că tovarăşii canini pot fi instruiţi şi pentru a ajuta persoanele cu autism. Iată câteva dintre modalităţile prin care aceşti câini fac viaţa mai bună pentru copiii cu autsim:
Calmează copilul. Copiii autiști sunt supuși unor izbucniri emoționale și aparent aleatorii. Câinii de terapie care au contact cu copiii autiști au demonstrat că ajută la menținerea lor mai calmă.
Reducerea mișcării repetitive. Mulți copii autiști manifestă mișcări și comportamente repetitive, cum ar fi rotirea înainte și înapoi. În unele cazuri, aceste maniere pot deveni foarte puternice și pot dura perioade prelungite de timp. Cu un câine de terapie loial și bine instruit, unii copii cu autism petrec mai puțin timp prezentând mișcări repetitive. Câinii de terapie au fost chiar instruiți să recunoască debutul acestor episoade și să întrerupă copilul.
Familiile cu copii autiști știu că trebuie să fie mereu vigilenți din cauza tendinței copilului lor de a se rătăci. Câinii terapeutici sunt instruiți să îi împiedice pe acești copii să se depărteze prin apropierea lor și lătrat pentru a alerta membrii familiei.
Fiind un suflet pereche, câinii au câștigat statutul de „cel mai bun prieten” din cauza abilității lor de a înțelege dorințele și nevoile emoționale ale comandantului lor. Se pare că câinii de terapie pot forma și acest tip de legătură profundă emoțională cu copiii autiști – o legătură care depășește capacitatea copilului de a se exprima verbal.